Техники за приготвяне на козунаци
Няколко техники за приготвяне на Великденски козунак
Техники за приготвяне на козунаци
Съдържание
Великден наближава! Празничната Великденска трапеза задължително трябва да включв козунак.
Козунакът е любимо и пухкаво печиво, което може да се приготви по-различни начини.
Ето и няколко рецепти за великденски козунак, от които вие да изберете кой да приготвите за празника.
Плетен козунак
Козуначените плитки са често срещани. Чудите се как се правят? Ето 2 варианта за плетен козунак.
Плетените козунаци са много разновидни с различни плетки. Първият вариант, който ще ви обясним е един от най-лесните и той е с 4 фитила.
Важно е да оформите 4 еднакви фитила от тестото и да ги подредите един до друг, като ги свържете в горната част. Номерирайте ги от 1 до 4 отляво на дясно и спазвайте правилото „4 върху 2, 1 върху три, 2 върху 3“ (местите фитил 4 върху фитил 2, след което фитил 1 върху фитил 3 и прехвърляте 2 върху 3).
Не е от значение, кой фитил къде се е намирал в началото. Просто 4 фитила трябва да местите по 4 неподвижни позиции.
Вторият начин по който да направите плетен козунак е още по-лесен. Само работите с най-левият фитил. Взимате го и го прехвърляте над втория, под третия и над четвъртия. После взимате отново най-левият фитил и повтаряте стъпките, докато тестото свърши.
ТУК може да видите и рецептата за плетен козунак!
Козунак на конци
Козунакът на конци се изработва по различен начин, но резултата е невероятен.
Тениката е лесна за изработка. Използвайте програмата „тесто за макарони“ на вашата хлебопекарна вместо да месите на ръка (ако нямате хлебопекарна ще се наложи на ръка да месите тестото). Козунака ще втаса на стайна температура и също така използвайте брашно за баници.
ТУК може да видите и рецептата за козунак на конци!
Неисъхващ козунак
Козунакът е много обожаван от българите. Той се смята като традиционен обреден хляб на великденската трапеза. Разбира се, козунак може всеки да си направи през цялата година.
Приготвянето на козунака отнема между 3-4- часа в които са включени 2 пълни втасвания на тестото и трето с продължителност 30-40 минути.
ТУК може да видите рецептата за неизсъхващ козунак!
Домашен козунак
Домашният козунак е традиционна рецепта, която може да приготвите за всеки повод.
В него може да добавите любимите си ядки и стафиди.
ТУК може да видите как се приготвя домашен козунак!
Екипът на Съновник Ви желае весело празнуваме на Великден с вкусни козунаци и красиво приготвени яйца!
Не пропускайте да видите и ⤵️
Великденското яйце – история
15 оригинални идеи за боядисване на яйца
Великден – как да сварим яйцата
Великден – традиции и обичаи за празника
Вкусни ястия за Великден
Обичаи и традиционна храна за Великден
Поверия и забрани за Великден
Пожелания за Великден