Тиквените семки

Тиквените семки са изключително полезни

Тиквените семки – изключително полезни

Есента е определено сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или на крем супа. И още по-вероятно, докато я приготвяте, изхвърляте невзрачните семки. В тях обаче се крият много ценни вещества.

Тиквените семки - изключително полезни
Тиквените семки – изключително полезни

Тиквените семки съдържат Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, фитостероли, витамини А, Е, В-група, желязо, цинк, магнезий, селен и калий. Не е само това – те съдържат аминокиселината Л-трипофан и рядката съставка делта-7-стерин. Но най-интересното е как те действат на човешкия организъм.

Омега-3 мастните киселини са известни със своето противовъзпалително, имуностимулиращо и противостареещо действие. Установено, е и че пречат на развитието на туморите, особено тези на гърдата и дебелото черво. Затова трябва да присъстват в менюто ни ежедневно, за да се предпазим от сърдечно-съдови, възпалителни и злокачествени заболявания.

Свързани статии
Тиквените семки са с високо съдържание на Омега-3
Тиквените семки са с високо съдържание на Омега-3

Тиквените семки са едни от малкото храни, които съдържат Омега-3 мастни киселини наред с лененото семе, ореховите ядки, морската храна и руколата.

Витамините А и Е, селенът и цинкът са силни антиоксиданти – предпазват организма от стареене, дегеративни заболявания и поддържат хормоналния баланс. Освен това намаляват холестерола и така предпазват от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Не на последно място тези витамини и антиоксиданти се отразяват прекрасно на състоянието на кожата и косата.

Те притежават още една интересна съставка – аминокиселината Л-трипофан, която заедно с магнезия, подобрява съня. Тя ни е особено необходима през този сезон, когато не на шега сме заплашени от есенна депресия.

Тиквените семки съдържат полезни аминокиселини
Тиквените семки съдържат полезни аминокиселини

Може би най-малко известната съставка от полезния коктейл в тиквените семки е делта-7-стерина.

Това вещество е изключително важно за мъжете, тъй като потиска действието на ензима, виновен за оплешивяването и заболяванията на простата (5-алфа редуктаза). Става дума за превръщането на тестостерона в дихидротестостерон, които се отлага в простатната жлеза, карайки я да нараства, и в скалпа, където унищожава космените фоликули.

Същият ензим обаче може да причини проблеми и в женския организъм, в които също се произвежда тестостерон, макар и в доста по-малки количества.

Признаци на свръхактивност на 5-алфа редуктазата са прекомерното омазняване на кожата и косата, упорито акне, окосмяване, перманентно изтъняване и оредяване на косата.

За тези жени редовната консумация на 50-100 гр. тиквени семки дневно е ефективно решение на козметичните проблеми. 

Ежедневната консумация на тиквени семки е полезна
Ежедневната консумация на тиквени семки е полезна

Всички тези полезни вещества се намират в най-концентрирана форма в маслото от тиквени семки. То е зеленикаво на цвят, но изключително вкусно. Най-добре е да се използва сурово като добавка към салати.

Малко известен е факта, че тиквеното масло парализира чревните паразити и благодарение на него могат ефективно да се отстранят от тялото. В този случаи обаче малко след приема на маслото (2-3 супени лъжици), трябва да се вземе слабително. В противен случаи паразитите до няколко часа ще възстановят активността си.

Редовното похапване на тиквени семки или тиквено олио е отлична профилактика и срещу образуване на бъбречни камъни и инфекции на пикочните пътища, например цистит.

Вижте и:⤵️
Тиквата ви прави стройни
Печена тиква
Тиквата

Back to top button