Трапезата за Великден
Какво да сложим на празничната трапеза за Великден?

Какво да сложим на Великденската трапеза
Съдържание
Един от най-светлите християнски празници, Великден, наближава. Това е семеен празник, което означава че трапезата трябва да е обилно отрупана. Важните ястия са 5 на брой – великденските яйца, салатата, основното, великденските сладки и козунакът. Всички останали продукти не са пряко свързани с празника, колкото с характерните за сезона продукти, като коприва, свежа салата, спанак и лапад.

Яйцата, които са боядисани още на Велики четвъртък или на Велика събота, украсени подобаващо, са неразделна част от Великденската Трапеза. Червените яйца и козунакът са най-важните храни на трапезата защото, червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът, тялото му.
Трапезата както и всички ястия трябва да се приготвят с много любов както и окрасата за празника.
Великденски обредни хлябове
Великденските обредните хлябове са изключително важни за трапезата. Попринцип, те се приготвят на велика събота. Всеки ги приготвя с различни форми, но повърхността им е украсена със символи като, кръстове великденски яйца или стафиди.

Салати
Салатите на Великденската маса са много важен акцент. През пролетта е пълно със свежи салати по пазарите. Можете да намерите, хрупкави салати, пресен чесън, пресен лук и репички. С тези продукти лесно можете да приготвите класическата зелена салата. Не забравайте да сложите и варено яйце в нея както и червени репички.
Картофена салата с варени яйца и краставица е много подходяща за Великден защото на този празник имаме страшно много начупени яйца. Тази салата е много лека и свежа.
Основното ястие е печено агнешко месо. Това е защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Ако обаче вие не сте любители на агнешко, може да приготвите и печено прасенце, свинско месо приготвено по ваш избор или заешко.
За десерт обикновенно се приготвят сладки с различни форми, както и цветни декорации. Също така и много различни сладкиши.
Украсата е изключително важна на Великден. Може да украсите вашия дом както и трапезата със зайчета, букет от пролетни цветя, зелени и върбови клонки и яйца.
Домашен козунак
Закуска
- 4
- 01:05 ч.
- 812 кал.
Пригответе един страхотен домашен козунак със стафиди и ядки. Лесна и бърза рецепта за вкусен козунак за всеки повод.
Продукти: брашно, прясно мляко, прясна мая, захар, масло, яйца + 1 белтък, ванилия, настъргана портокалова или лимонова кора, масло за намазване на тавата, захар на пясък за поръсване, Задължително прибавете стафиди локум или ядки
Козунаци плетени
Закуска
- 4
- 02:50 ч.
- 1476 кал.
Направете козунаци плитка - страхотно вкусни
Продукти: яйца, прясно мляко, свинска мас, захар, лимон, ванилии, брашно, мая, сушени боровинки и смлени орехи, сушени сливи или стафиди, локум, шоколад на кубчета
Козунаци на конци
Закуска
- 4
- 03:20 ч.
- 1727 кал.
Това е една рецепта с която може да правите козунак на конци съвсем лесно.
Продукти: яйца, захар, прясно мляко, ванилия, сол, мая, масло, брашно, стафиди, локум, бадеми, захар за поръсване
Неизсъхващ козунак
Закуска
- 8
- 04:00 ч.
- 2991 кал.
Пухкав и невероятно вкусен козунак с бадеми.
Продукти: брашно, прясно мляко, мед, щипка сол, масло, мая, захар, яйца, стафиди, бадеми
Бабината селска агнешка дроб сарма
Вечеря
- 5
- 01:10 ч.
- 495 кал.
Невероятно вкусна селска агнешка дроб сарма на баба.
Продукти: ориз, агнешки дреболии, глави лук, олио, сол, черен пипер, лют червен пипер, магданоз, девисил
Великденско агнешко
Вечеря
- 4
- 01:50 ч.
- 1565 кал.
Тази рецепта за агнешко печено е много лесна за приготвяне и е с гаранция за вкусен резултат.
Продукти: агнешко месо, краве масло, вода, черен пипер, едри листа лапад, зелен лук, краве масло, ориз, кисело мляко, яйца, сол
Пълнено Агнешко Бутче
Вечеря
- 4
- 01:50 ч.
- 1123 кал.
Апетитно ястие с агнешко бутче.
Продукти: агнешко бутче, кайма, яйца, пушена сланина, сол, черен пипер, масло, доматен сос, брашно, кисело мляко
Не пропускайте да видите и
Страстна седмица
Светли петък след Великден
Пожелания за Великден
Великден – Традицията повелява
Великденското яйце – история
Обичаи и традиционна храна за Великден