Трапезата на Трифоновден

Какво да сложим на трапезата?

Какво да сложим на нашата трапеза за Трифоновден

Името на февруари произтича от латинското фебруариус, което означава месец на пречистването. Често месецът е наричан Малък Сечко, защото, знаем, Голям Сечко е януари. Сред лозарите и овощарите името на месеца се приема като покана за работа.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

Свързани статии

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

На Трифоновден празнуват имената (именници)

ЛОЗА, ЛОЗАН, ЛОЗО, ЛОЗИНА, ЛОЗАНА, ЛОЗЕН, ЛОЗЕНА, ЛОЗКА, СЕКУЛ, ТРИФОН

На 1 февруари е така обичаният и почитан от християните празник Трифон Зарезан. На този ден църквата празнува мъченик Трифон, славен като светец лечител, а народът го смята за покровител на лозята.

Трапезата на Трифоновден - лозя
Трапезата на Трифоновден – лозя

За Трифон се разказват много легенди. Една от тях е за това как едва 17-годишен той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и спечелил признание и завидна слава.

Колкото до празничната трапеза на Трифон Зарезан, домакинята трябва да приготви ястията с много внимание. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита.
Трапезата на Трифоновден - прясна пита
Трапезата на Трифоновден – прясна пита

Като основно ястие по стар български обичай ви предлагаме да приготвите пълнена кокошка.

Освен питката и пълнената кокошка на празника на Трифон Зарезан можете да предложите печени ядки от орехи, лешници, фъстъци или сушени плодове. Добре е да знаете, че ядките могат да бъдат и захаросани. За целта трябва да прибавите малко захар върху тях и да ги изпечете в умерена фурна. Сушените плодове пък се предлагат поръсени с пудра захар и ром.

Содена питка

Вечеря

  • 4
  • 01:00 ч.
  • 667 кал.

Пухкава и вкусна питка.

Продукти: брашно, сол, сода за хляб, оцет, олио

Пълнена кокошка със зеле и булгур

Вечеря

  • 4
  • 02:00 ч.
  • 833 кал.

Не пропускайте да опитате тази апетитна рецепта!

Продукти: кокошка, зеле, булгур, олио, червен пипер, джоджен, сол

Виното също е задължително за този празник. През зимата и в студените дни се препоръчва червено вино, а през летните топли дни – бяло. Червеното вино се сервира със стайна температура. Обикновено в малките градове и села то се съхранява в изба или мазе. Затова е добре да го извадите малко преди да дойдат гостите ви и да седнете на трапезата.

Трапезата на Трифоновден - червено вино
Трапезата на Трифоновден – червено вино

„Напитката на боговете“ се сервира с основното ястие, но можете да я сервирате и с десерта. Казват, че каквото вино има на трапезата на Трифон Зарезан, такова вино ще дадат лозите през годините. Затова почерпете гостите си с най-хубавото вино – ще го познаете по синджира, който се образува в горната част на чашата, когато наливате от бутилката.

На следващия ден е добре да предложите лека храна, защото празникът на Трифон Зарезан е известен с изобилието на масата. Подходящи продукти са печените на фурна картофи, предложени с масло и сирене, омлети или бъркани яйца, туршии и варени зеленчуци. Добре е да предвидите и плодови сокове или сиропи от компоти за мъжете, които са препили на предишния ден. Това ще подобри състоянието им и ще избистри ума им.

След Трифон Зарезан следват още няколко празника като Власовден (11 февруари) за здравето на впрегнатите волове, кравите и овцете, Месни заговезниСирни Заговезни, които са подвижни в календара празници и Великден.

След тези няколко празника започва усилената работа на полето и хората не винаги намират време да се съберат на трапезата с приятели и съседи. Ето защо през зимния период всички големи празници се честват в присъствието на голям брой гости, а за домакинята е истинскоудоволствие да приготвя трапезата. Потопете се и вие в тази атмосфера на български фолклор и ще усетите сплотеността на хората и традициите на народа, които се пазят и до днес.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за Трифоновден
Трифон Зарезан – обичаи и трапеза
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден
Официални празници 2023

Back to top button