Обичаи и традиционна храна за Великден
Великден - традиции, обичаи и трапеза
Великден – обичаи и храна
Съдържание
Всяка календарна година Великден мени своята дата, изчислявана съобразно лунния календар, но е винаги в периода от 4 април до 8 май. Християнският празник отбелязва на този ден Христовото Възкресение.
Ето и кратко видео с информация за Великден ⤵️
💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!
Празничният ден се предхожда от цяла седмица, наричана „страстна седмица„ в дните сряда, четвъртък и петък на която се изпълняват различни обичаи и се спазват редица забрани.
В сряда не се работи женска работа – плетене, шиене, тъкане.
Четвъртък, наричан Велики четвъртьк, е посветен на боядисването на яйцата. Яйцата за боядисване се събират от понеделник, но най-добри се смятат снесените в самия четвъртък.
Приготвят се голям брой яйца, защото освен за домашните, трябва да има и за кумовете, децата, за всеки, който влезе в дома, защото в противен случаи ще си отиде късметът от тази къща.
Първото боядисано яйце е задължително червено и се вярва че то притежава магическа сила. С него се търкат бузите на децата, за да са здрави и румени. В някои области на страната то се запазва до Великия четвъртък на следващата година и по състоянието на вътрешността му се гадае, а по други места има обичай да се заравя в нивата на Гергьовден, за да я пази от градушка.
Червената боя се получава от кърмъз или риган, набран на Еньовден и изсушен. Яйцата се измиват с вода, в която има пепел, и се варят във вода със зелев сок или стипца.
Боядисването се извършва от най-възрастната жена, а допълнителното украсяване от момите. Боядисаните и украсени с растителни геометрични и други мотиви яйца се наричат перашки, писани яйца.
Великият четвъртък и следващите го шест четвъртъка до Спасовден се тачат за предпазване от градушка, затова жените не предат, не тъкат, не удрят с бухалка, не шият.
На този ден има обичай да се подновява квас, което става с билки в тестото. От този нов, млад квас се приготвят специалните обредни хлябове на следващия ден – петък.
Великденските обредни хлябове са няколко вида и са предназначени за празничната семейна трапеза, за кръстника и близките, за лазарската кумица. По форма са кръгли, продълговати или от отделни парчета тесто в плетеница.
Наричат се яйчелник, кукулник, паска, великденски кравай.
Приготвени с мазнина и намазани с жълтък на яйце, те са основен елемент от хранато този ден. Върху хлябовете преди изпичането им се поставя и яйце или няколко яйца, като в различни райони на страната то може да бъде боядисано или не.
Обикновено в събота, наричана Душната събота, жените отиват на гробищата, където носят и раздават за мъртвитe от яйцата и хлябовете.
Хлябът, предназначен за кума, се носи от младоженците в дома му в деня на празника – неделя. Заедно с него те носят и боядисани яйца. Домакините също дават на младоженците яйца. Такива посещения се правят и в дома на булката и се наричат поклон.
Момите, които са кумичили и говеят (не говорят) на кумицата от Връбница до Великден, на този ден отиват при нея, като всяка носи кумичин колач. Той е приготвен от майката на момата, нашарен и напъстрен с червени яйца.
Момите целуват ръка на кумицата и от този момент, след като са поискали прошка, тя проговаря. Когато се съберат всички, правят си обща трапеза, а след това кумицата ги извежда на края на селището, където на високо, клонато дърво е вързана люлка и всички се люлеят. На тези „люленки“ присъствуват и младежи, могат да се люлеят и деца.
Великден се празнува три дни, като първият ден е в неделя, когато след тържествената църковна служба се разменят поздравления и всички се чукат с боядисаните яйца. Този, на когото яйцето се окаже най-здраво- „кълцок“, „къцач“, ще бъде здрав през годината.
Свещта от църковната служба се донася в дома, където всички отговяват, като хапват по малко яйце и обреден хляб. Черупките от яйцата се поставят над горния праг на вратите, за да не влезе зло в къщата.
Едва след това започват да се хранят. В понеделник, в някои райони съшествува обичай, наричан размятване на яйца, затова и денят се нарича разметан понеделник. Застанали в две групи, една срещу друга, момичетата и момчетата търкалят червени яйца помежду си. Това се прави за плодородие и против градушка.
В сряда след Великден в Западна България се играе специално хоро, наричано Ладино хоро, а в Бургаско-обредната игра Мара-илишанка.
И в двата случая изпълнителите са моми и жени. Ладиното хоро, играно в кръг, се разсича три пъти от жени с кърпа над веригата, а след това от младежи с прътове в ръце.
Мара-илишанка е кукла, направена от два чехъла – червен и жълт, накичена с бяло було като булка и облечена с мъжка риза. Момиче, което вече е лазарувало и е с живи родители, носи куклата, приготвена в къща, в която не е починало дете и тръгва из селището, придружена от останалите момичета.
На място, което също се нарича Мара-илишанка, те се подреждат в два полукръга, като вътрешният се води от момичето, което носи куклата. То застава с нея в дясната си ръка срещу двете вериги, момичетата две по две пеят, тя подава куклата на едно от момичетата, а то на следващото, като се редуват от двете вериги.
Така се изреждат всички участнички, докато куклата отново стигне първото момиче. След това всички минават през селото и при река развалят обредната кукла, топят я във водата, а момичетата мият лицата си. Този обичай се изпълнявал, за да има дъжд и берекет, против град и лоши болести,
Цялата седмица след Великден е известна като светла, празна, Томина неделя.
ТРАДИЦИОННА ХРАНА ЗА ПРАЗНИКА
Боядисване на яйца с естествени багрила
- Оцветяват се в светложълто, като се варят дълго заедно с люспи от кромид лук.
- Оцветяват се в кафяво, като се варят заедно с корени от брош.
- Боядисват се лилави, като се варят заедно със сушени черни боровинки.
Обреден хляб
(В различните райони на страната носи различни названия – влидник, харман, кошеря, кулак и мн.др. Характерно за него е, че винаги е с украса от усукано тесто и яйца, най-често на брой 5, 7 или 9, коите са боядисани и се пекат с хляба).
Обреден хляб с мая
Вечеря
- 8
- 00:55 ч.
- 813 кал.
Опитайте тази превъзходен обреден хляб с мая!
Продукти: брашно, яйца, мазнина, прясно мляко, сол, мая, захар
От същия вид тесто се правят и по-малки кравайчета с едно яйце в средата, които са за децата. Кравайчетата могат да се наръсят със сусам или да се намажат преди печене с жълтък от яйце.
Баница с печени кори
Баница с печени кори
Обяд
- 8
- 01:40 ч.
- 476 кал.
За вашата празнична трапеза!
Продукти: брашно, вода, сол, сирене, масло, яйца
Топчета (мекици)
Топчета (мекици)
Закуска
- 4
- 00:45 ч.
- 1109 кал.
Вкусни мекици за закуска!
Продукти: брашно, прясно мляко, яйца, мая, олио, мед
Печена луканка
Печена луканка (шушуница)
Вечеря
- 2
- 00:20 ч.
- 456 кал.
Вкусна печена луканка на скара!
Продукти: луканка
Саздърма с яйца
Саздърма с яйца
Вечеря, Обяд
- 3
- 00:25 ч.
- 460 кал.
Вкусна саздърма с яйца!
Продукти: саздърма, яйца, кромид лук, мазнина
Не пропускайте да видите и ⤵️
Трапезата за Великден
Великден – Традицията повелява
Великденското яйце – история
Великден – традиции и обичаи за празника
Пожелания за Великден
Поверия за Великден