Коледни Заговези
Коледни заговезни - 14 ноември
Коледни заговезни – начало на коледния пост
Съдържание
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговелки“ – тъй се нарича денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно. Коледните загоовезни стартират на 14 ноември.
Това е последният ден, в който може да се яде месо, след Коледните Заговезни започват 40-дневните коледни пости, които свършват на 24 декември (Бъдни вечер).
За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и много мазнина. Точи се и вита баница с тиква – „тиквеник“ с много орехи.
Пълнени чушки с боб и кисело зеле
Вечеря
- 4
- 00:35 ч.
- 159 кал.
Чудесна идея за постна вечеря! Опитайте тези пълнени чушки с боб и кисело зеле!
Продукти: сушени чушки, сварен зрял боб, накълцано кисело зеле, глава лук, ч. л. червен пипер, чубрица, джоджен, сол, олио
Тиквеник
Обяд
- 4
- 01:15 ч.
- 1527 кал.
Ако обичате тиква и баница, това е рецептата за вас. Много лесно можете да приготвите тиквеник и да добавите, захар, орехи и др.
Продукти: пакет готови кори, тиква, захар, стафиди, смлени орехи, натрошени орехи, олио, пудра захар, канела
Обичаи
След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни — чак до Коледа, когато става „отговяването“.
За „отговяване“ хората се подготвят още от Никулден.
Мъжът в къщата хваща няколко врабчета, стопанката ги попарва, почиства и соли. После ги нанизва на конопена връв и провесва наниза на прохладно под стрехата да съхнат.
За Коледа врабците стават сухи чирози. Когато се върнат от църква, стопанката къса връвта с пилците и на всеки дава парченце – на момичетата крилце, а на момчетата – копанче, за да се „смърсят“, след което могат да седнат на трапезата и да вкусят от блажните ястия.
Още за празника
Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.
Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.
Рибник с шаран
Вечеря
- 5
- 01:45 ч.
- 1760 кал.
Ароматен и вкусно приготвен шаран за Никулден.
Продукти: шаран, червен лук, орехи, брашно, кисело мляко, сода бикарбонат, олио, мащерка, черен пипер, сол
Пълнен шаран
Вечеря
- 2
- 01:50 ч.
- 1316 кал.
Страхотна рецепта за любителите на рибните ястия. Много вкусен става по този начин като приготвите шарана с плънка.
Продукти: сладка чушка, люта чушка, орехи, щипка майорана, черен пипер, червен пипер, магданоз, сол, шаран
Венчавките са забранени до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).
Когато отмине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и Коледните заговезни, денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно. За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле.
Свинско с кисело зеле
Вечеря
- 4
- 01:10 ч.
- 413 кал.
Вкусно и ароматно ястие!
Продукти: кисело зеле, свинско месо, червен пипер, дафинов лист, олио, черен пипер
Не пропускайте да видите и ⤵️
Богородични Заговезни
Месни заговезни
Петрови заговезни