Трифон Зарезан – обичаи и трапеза
Какви са обичаите на Трифон Зарезан и какво да сложим на трапезата?
Посрещаме Трифон зарезан с пълнена кокошка
Съдържание
В народния календар 1 февруари е денят на Трифон Зарезан, или още както се среща Трифон Чипия, Трифон Пияницата – патрон не само на лозарите, но и на градинарите, за да не ядат насекоми зелето и другите растения. Почитат се още кръчмарите.
На Трифоновден празнуват имената (именници)
ЛОЗА, ЛОЗАН, ЛОЗО, ЛОЗИНА, ЛОЗАНА, ЛОЗЕН, ЛОЗЕНА, ЛОЗКА, СЕКУЛ, ТРИФОН
Легендата разказва и до днес, че на деня се споменава как Трифон мил бъчвите на кръчмар, а първообразът на празника може да се търси в тракийските обреди и обичаи, в пролетните Дионисиеви тържества.
Подрязват се лозите. Лозарят се обръща на изток, прекръства се тържествено и отрязва няколко пръчки от един или от три корена, които избира от средата или от ъглите на лозето.
Със светена вода и пепел ръси за плодородие. На отрязаното място полива с вино и благославя: „Колкото капки, толкоз коли грозде“.
С отрязаните клонки мъжете украсяват калпаците си, бъклиците с вино, иконите в къщи.
На Трифоновден обичаят е да се омеси хляб и да се приготви пълнена кокошка (пълнена с булгур или ориз ).
Празникът е включен в цикъл от три последователни дни, наречени „трифунци“: 1 февруари – Трифон Зарезан (14 февруари по стар стил), 2 февруари – Сретение Господне (Зимна Богородица), и 3 февруари – Св. Симеон.
Ето нашите предложения за празника:
ТРАДИЦИОННА ХРАНА ЗА ПРАЗНИКА
Хапки пане
Продукти:
- 500 гр. пилешко филе
- 200 гр. кашкавал
- 1 яйце
- 4 с.л. брашно
- 4 с.л. галета
- сол
- черен пипер
- олио за пържене
- соев сос
- горчица
- майонеза или сос по избор
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се сварява и се овкусява с подправките. След като изстине, месото се накълцва на много ситно, добавя се настъргания кашкавал. Оформят се хапки с подходяща големина. Овалват се последователно в брашното, яйцето и в панировката. Пържат се в подходящ съд до придобиването на приятна хрупкава коричка. Сосът се слага в купичка. Ястието може да се поднесе в комбинация с чаша бяло или червено вино за празника.
Витаминозна салата
Продукти:
- 1 глава червено цвекло
- 2 моркова
- 200 гр. майонеза
- копър на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Цвеклото се нарязва на ленти, а морковите се настъргват на ренде. Заедно с майонезата, нарязания на ситно копър и солта се разбъркват добре. Малко от нарязания копър може да се поръси отгоре за украса.
Супа с варено пиле
Продукти:
- 500 гр. пилешко месо
- 3 картофа
- 2 моркова
- резен целина
- глава кромид лук
- малък домат
- 50 гр. краве масло
- сол на вкус
- няколко зърна черен пипер
- магданоз
Начин на приготвяне:
Месото се измива и нарязва на по-едри парчета. Поставя се в тенджера за да се свари. Отпенва се и след това се добавя и солта.
Добавят се нарязаните на едро зеленчуци, картофите малко след това, за да не се разварят.
Накрая се добавя нарязаният на кубчета домат и се вари още 10 мин.
Сваля се от огъня и се добавя маслото, както и нарязаният на дребно магданоз.
Пълнена кокошка
Продукти:
- кокошка (пиле) – 1 бр.
- кисело зеле – 1 зелка
- 0,5 кг. пилешки дреболии
- 1 ч.ч.ориз
- черен пипер
- червен пипер
- 100 мл. олио
- сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме пилешките дреболии и ги нарязваме заедно със зелето. Запържваме всичко в предварително нагорещена мазнина.
След 10 – 15 мин добавяме предварително сварения ориз и 200 мл вода и оставяме на бавен огън още 20 мин.
Като поизстине, започваме да пълним предварително сварената и осолена кокошка. Ако остане от плънката , може да се разпредели на дъното на тавата.
Намазваме обилно кокошката с останалата мазнина и поръсваме с черен и червен пипер. Завиваме във фолио и печем в умерена фурна около 1 час. За да хване хрупкава коричка, махаме фолиото за около 7 – 8 мин и печем само с горно нагряване.
Тутманик
Продукти:
- 500 гр. брашно
- 250 гр. сирене или извара
- 150 гр. мас
- 150 гр. мляко
- 2 яйца
- бучка мая
Начин на приготвяне:
Маята се размива с малко брашно и вода и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. Когато всичко втаса отново, се прибавят натрошеното сирене или извара, маста, яицата и млякото. Полученото тесто се слага в намазана с мас тавичка и се пече в умерена фурна.
Печена луканка
Продукти:
- 300 гр. луканка
Начин на приготвяне:
Луканката сe обелва, разрязва по дължината и се пече на жар или на скара. Яде се гореща.
Пърженица
Продукти:
- 3 яйца за една порция
- 25 гр масло
- щипка сол
- лъжица лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре, посоляват се и се пържат в разтопеното масло. След като се опържат от едната страна, се обръщат. Готовата пърженица се поръсва с лют червен пипер.
Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за Трифоновден
Трапезата на Трифоновден
Традиции и обичаи за Трифоновден
🌀Колело на късмета
☘️Късметче за деня
♥️Вижте любовния си хороскоп за деня
🌞Вижте хороскопа си деня
♥️Любовна съвместимост между зодиите
♥️♠️Изтеглете си любовна карта таро
☘️♥️Изтеглете си любовно късметче за деня
📖Мъдрост на деня