Петльовден – трапеза и традиции
Какви са обичаите за Петльовден?
Обичаи и трапеза на Петльовден
Съдържание
В Източнобългарските райони на 20 януари се тачи Петльовден, наричан още Петеларов или Петларовден.
Източноправославният календар е отредил този ден и празник в чест на патриарх Евтимий.
На Петльовден празнуват имената (именници)
Обичаи и традиции
Основен обичай на този ден е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца, или ярка за момиченцата.
Жертвената птица се заколва на прага, като стремежът е кръвта и да изпръска наоколо. Петелът се коли от 15-16- годишно момче, наричано петелар.
С кръвта на закланата птица по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.
Закланият петел се сготвя, от него се раздава на съседи за здравето на момчетата – продължители на рода.
Майките приготвят за трапезата и кравайчета, зелник, пресни питки. В някои селища на Източна България, след раздаването на храна, жените отиват в дома на бабата, която е бабувала при раждането на децата. От жертвената птица са сготвени три гозби, бабата е закичена с пера от петел, а жените поставят на шията и наниз от червени чушки, пуканки, венец от цветя.
В Пловдивско дните 19 и 20 януари са известни като Черна, Църенден. В жертва се принася черна кокошка, а жените спазват забраните да не работят и да не се мият.
Петльовден се свързва с легендата за цар Ирод, който заповядал да се обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос. Затова за здравето и живота на момчетата се принася в жертва петел.
ТРАДИЦИОННА ХРАНА ЗА ПРАЗНИКА
Тиганици
Тиганици
Закуска
- 4
- 00:20 ч.
- 708 кал.
Зарадвайте вашите близки с вкусна закуска!
Продукти: брашно, яйца, сирене, олио, мед
Кравайчета
Кравайчета за Бъдни вечер
Вечеря
- 10
- 00:45 ч.
- 182 кал.
Вкусни печени кравайчета за Бъдни вечер!
Продукти: брашно, хладка вода, сол, сусам
Зелник
Зелник с праз (баница с праз)
Вечеря
- 4
- 01:30 ч.
- 831 кал.
Зелник или баницата с праз неслучайно присъства често на трапезата на българина. Празът е изключително полезен за здравето, укрепва и предпазва организма от болести. На Петковден, на Петльовден, на Кръстовден и други празници зелника с праз е част от обредната трапеза.
Продукти: праз, ръчно точени кори, краве сирене, брашно, яйца, прясно мляко, олио, краве масло, магданоз, черен пипер, сол
Гозби от петел
За празника се правят три вида гозби:
A/ Петел с ориз
Петел с ориз
Вечеря
- 6
- 00:45 ч.
- 646 кал.
Невероятно вкусно ястие с пилешко месо!
Продукти: месо от петел, масло, ориз, сол, черен пипер
Б/ Петел със зеле
Петел със зеле
Вечеря
- 5
- 01:20 ч.
- 737 кал.
Опитайте този вкусен петел със зеле!
Продукти: месо от петел, мас, зелки, червен пипер, чубрица
B/ Петел с каша
Петел с каша
Вечеря
- 8
- 01:20 ч.
- 483 кал.
Апетитно ястие от петел!
Продукти: месо от петел, масло, брашно, сол, черен пипер
Не пропускайте да видите и ⤵️
Поверия за Петльовден
Пожелания за Петльовден
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже